KİLO ALMADAN SİGARAYI BIRAK-Osman MÜFTÜOĞLU

Bazı uzmanlara göre, "Sigara zayıflatıyor!" Zayıflatmasa bile en azından kilo almayı güçleştiriyor.
Sigaranın kilo almayı engellemesinin sigara içen kadınve bırakılınca kilo alınmasının birçok nedeni var: Sigarada bulunan nikotin metabolizmayı hızlandırıyor. Sigara, iştahı azaltıyor, yeme isteğini baskılıyor.

Sigara içenlerde atıştırma ihtiyacı sınırlanıyor. Günde 2 paket sigara içen birinde 1 sigarayı içmek ortalama 5 dakikayı alıyor. Yani toplamda 200 dakika şöyle böyle 3-4 saat sigarayla geçiyor. Bu süre de atıştırma ihtiyacı hissedilmiyor.

Peki, bu durumda sigara içmeye devam mı edilecek?
Kilo ile savaşmak için sigara bırakılmayacak mı?

Kesinlikle hayır!

Sigara içerek kilo korumaya devam etmek size cüzdanınızdaki kağıt paraları yakarak ısınmaktan daha pahalıya patlayacaktır. Sigaranın sağlığınıza verdiği zararlar kilonuzun zararları yanında bir nokta kadar kalacaktır.

SİGARAYI BIRAKINCA KİLO ALMAMAK İÇİN NE YAPMALI

Diğer taraftan hem sigarayı bırakmak hem de kilo almamak, hatta kilo vermek mümkün. Yapılacak olansa yine aynı: Bir beslenme uzmanının ve aktivite uzmanının yardımını alarak, daha düşük kalorili bir yeme-içme planı yapmak, daha etkin fiziksel çabası olan bir yaşam tarzı oluşturmak. Eğer sigara içmeye devam etmenizin bahanesi "Bırakırsam kilo alırım" endişesiyse bu bahaneye sarılmaktan vazgeçin. Gerekiyorsa birkaç kilo alın ama sigarayı lütfen bırakın. Sigarayı bırakınca kilo almaktan korkuyorsanız şu öneriler işinize yarayabilir:

KİLO ALMADAN SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN BUNLARI DENEYİN

- İki ayda günde 150-300 kalorilik bir beslenme tasarrufu yapın. Mesela 2 dilim ekmekten vazgeçin, tatlıyı kesin!

- Hergün 200 kalori harcayacak bir egzersiz planı yapın. Mesela 40-45 dakika sıkı yürüyün.

- Evde, işte daha aktif olmaya gayret edin.

- Atıştırma yaparken kalori tasarrufuna özen gösterin.