Kadınlar erkeklere göre kansere daha yakın

Genç kadınların kanseri işaret edebilecek semptomları görmezden gelebildiklerini söyleyen onkoloji uzmanları, kanserin bir yaşlılık hastalığı olduğu yanılgısının yaygın olduğunu belirtiyorlar. Kadınların da en az erkekler kadar kanser belirtilerini görmezden gelmekte başarılı olduğunun altını çizen uzmanlari gençlerin de kansere yakalanmalarının olası olduğunun altını çiziyorlar. Bu yüzden genç yaşlarda da kanseri işaret eden bu semptomları ciddiye almakta fayda var.

1. Ani kilo kayıpları

Birçok kadın için kilo vermek oldukça cazip gözükse de egzersiz ve diyet programları haricinde verilen ani kiloların tiroid için tehlikeli sinyaller verebileceği söylenmekte. Bu gibi durumlarda tiroid ve diğer organların CT taramasından geçmesinde fayda var.

2. Şişkinlikler

Vücudun bazı bölgelerindeki şişkinlikler kadınlar arasında oldukça yaygındır ve bununla birlikte yaşamaya alışılır. Ancak bu şişkinlikler yumurtalık kanserinin habercisi olabilir. Eğer bu şişkinlikler günler ve haftalar boyu vücudun aynı bölgesinde durmaya devam ediyorsa bir uzmana gözükmekte kesinlikle fayda var.

3. Göğüslerdeki değişiklikler

Birçok kadın düzenli kontrollerde bulunmasalar da göğüs bölgelerini oldukça iyi bilirler. Yine de göğüsün üstündeki kızarıklıklar ve kırmızılıklar ve derinin sertleşmesi, nadir ama oldukça agresif olan bir kanser türüne işaret edebiliyor olabiliyor. Göğüs uçlarındaki değişikliklerin de dikkate alınması gereken bir semptom olduğunu belirten uzmanlar, bu durumlara özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

4. Cilt değişiklikleri

Birçoğumuz cilt üzerindeki koyu renkli noktaların ve benlerin bilinen bir kanser belirtisi olduğunu biliriz. Ancak cilt üzerindeki pigmentlerin değişimi de cilt kanserinin habercisi olabiliyor.

5. Dışkıdan kan gelmesi

İdrarda veya diğer dışkılarda beliren kan, hemoroid olduğu kadar kolon kanserinin de habercisi olabilir. Bununla birlikte öksürükle birlikte gelen kanın ardından da bir doktora acilen gözükmek gerekiyor.

6. Karın bölgesinde şiddetli ağrı

Karın bölgesindeki şiddetli ağrılar ve depresyon belirtileri pankreas kanserinin semptomlarından olabiliyor. Bazı araştırmacılar depresyon ve pankreas kanseri arasında ilişki olduğunu savunuyorlar.

7. Hazımsızlık

Hazımsızlık başlı başına bir kanser semptomu olarak gösterilemese de mide veya gırtlak kanserine dair bir ipuçu verebilir.

8. Ağızdaki değişiklikler

Sigara tiryakilerinin bu konuda özellikle dikkatli olmaları gerekiyor. Ağızın içindeki veya dilin üzerindeki beyaz lekeler tehlike çanlarının habercileri olabilir. Böyle bir durumda da diş doktorunuza veya bir onkoloğa muayene olmak oldukça önemli.

9. Ağrı

İnsanların yaşları ilerledikçe farklı bölgelerindeki ağrılardan şikayet etmeye başlarlar. Her bölgesel ağrı direk olarak kanser bulgusu diyemesek de vücudun verdiği bu sinyalleri doğru değerlendirmekte fayda var. Özellikle bölgesel ve geçmeyen ağrılar bir uzmana gidilmesi gerektiğini işaret eder.

10. Ateş

Grip veya herhangi bir enfeksiyon ile açıklanamayan yüksek ateşler de kanseri işaret ediyor olabilir. Kanser hastalarında yüksek ateş genelde kanserin ilk doğduğu bölgeden başka bölgelere sıçramasıyla kendini gösterir. Ancak yine de bu sebepsiz yüksek ateşler leukemia veya lymphoma gibi kan kanserlerinin habercileri olabilirler.