ERKAN TOPUZ-KAN KANSERİ VE KANSIZLIĞA KARŞI ÖNERİLER

Babam kan kanseri oldu. Kansızlığı var. Ne yapmalıyız?

Babama 3 yıl önce kan kanseri (ALL lösemi) tanısı konuldu. İlaç tedavisi başlanmadı. Babam 3 ayda bir filmler ve tahlilleriyle takip ediliyor. Doktorumuz “Trombositler düşerse ve WBC testi 100 bini aşarsa kemoterapiye başlayacağız" diyor. Babamın WBC değeri şu an 60 bin. Fakat dalak ve karaciğerde büyüme var. Ayrıca kansız. Diğer organları korumak ve kansızlığı ortadan kaldırmak için ne yapmalıyız? Ö.A.

LösemiProf.Dr. Erkan TOPUZ : Doktorunuzun dediği gibi belli kriterler oluşmadan kemoterapi yapılmaz, babanız sıkı takipte tutulur. Lösemide kansızlık, halsizlik ve grip sık görülen şikâyetlerdir. Hastalığı tetiklediği için bunlara karşı çok dikkatli olmak gerekir. En tehlikelisi griptir. Bu nedenle babanız kalabalık ortamlardan uzak dursun, gripli kişilerle temas etmesin, C vitamini ve yılda 2 kutu ekinezya bitkisi ekstresi kullansın, babanıza diğer önerilerim şunlar:

■ Doktorunuza danışarak cordyeceps ve reishi mantarı hapı kullanın. Bu destekler immün sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur ve sık grip olmanızı engeller.
■ Beta karoten denen madde sizin için çok şifalı. Hormonsuz havuç ve domates suyu içerek ihtiyacınız olan beta karoteni alırsınız.
■ Nar, ananas ve organik elma en çok tercih etmeniz gerekenler meyveler.
■ Mikrop riskini azaltmak için sebze ve meyveleri çok iyi yıkayın, daha sonra sirkeli suda bekletin.
■ Kısa bir süre sonra çağla çıkacak, immün sistemini güçlendirmede çok yararlı olduğu için çağla mevsimini kaçırmayın, bol bol yiyin.
■ Koyu yeşil, koyu kırmızı ve siyah meyve sebzeleri sofranızdan eksik etmeyin.
■ Her gün 2-3 tane haşlanmış yumurta beyazı yiyin.
■ Kansızlığa mani olmak için haftada 2 kez yağsız kırmızı et tüketin. Her gün 1 avuç kuru üzüm kan yapar. Yine ıspanak, pazı, maydanoz gibi yeşiller de kansızlığı engelelr.
■ Her gün 1 avuç fındık ve ceviz tüketin. En önemli immün güçlendirici olan yoğurdu sofranızdan eksik etmeyin.
Keçi peyniri ve çökelek yiyin.
■ Semizotu, karahindiba, kuzukulağı, tere ve biberiye mutlaka sofranızda bulunmalı.
■ Çay tercihiniz ısırgan yaprağı-kökü, yeşil çay ve kuşburnu olsun,
■ Zerdeçal tüketemiyorsanız günde 2-3 tane hapını (turmeric) kullanın. ; Yemeklerinize zencefil ve kekik ilave edin.
■ Şekerli yiyeceklerden uzak durun. Şeker ihtiyacınızı meyvelerden sağlayın.
■ Beyaz ekmek yerine esmer ekmek tercih edin.
■ Tuzu azaltın, kaya ya da deniz tuzu kullanabilirsiniz.
■ Doktorunuza danışarak C vitamini kullanın.
■ Her gün 1 çorba kaşığı taze çekilmiş çörek otu tüketebilirsiniz.

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü
Prof.Dr. Erkan TOPUZ