ÖDEMİ DOĞAL YOLLARLA AZALTABİLİRSİNİZ-ERKAN TOPUZ

Kanser tedavisi sırasında çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ödemi bitkisel formüllerle azaltmak mümkün. Maydanoz, mısır püskülü, defne yaprağı ve avokado karışımından hazırlanan çay vücuttaki su ve tuzun atılmasına yardımcı oluyor Çayı haftada 2 kez 1-2 kupa içmek yeterli

Hamileyken akciğer zarı kanserine yakalandım. Kemoterapi görüyorum. Bacaklarımdaki şişliğin sebebi ne olabilir?

31 yaşındayım. 4 aylık hamileyken akciğerlerimin su topladığı anlaşıldı. Tüberküloz (verem) tanısıyla 1 ay tedavi gördüm. Daha sonra tüple su boşaltıldı. Biyopsi yapılınca mezotelyoma (akciğer zarı kanseri) olduğum ortaya çıktı. Hamile olduğum için herhangi bir tedavi uygulanmadı. 9 ay tamamlanmadan erken doğum yaptım. Doğumdan sonra rahatsızlığım aşırı derecede arttı. Şu anda kemoterapi görüyorum. Her kemoterapi aldıktan 1 hafta sonra bacaklarımda şişlik ve ağrı ortaya çıkıyor. Doktorum damar tıkanıklığından şüphelenip ultrason yaptı. Fakat herhangi bir sorun tespit edilmedi. Acaba bu şikayetlerin sebebi ne olabilir? Nasıl tedavi edilir? A.D.

CEVAP Prof.Dr. Erkan TOPUZ : Mezotelyoma sizin yaşınızda çok nadir görülür. Genellikle toprağında asbest denen kanserojen bir madde olan bölgelerde yaşayanlarda, çimento, mermer fabrikası gibi tozlu ortamlarda çalışanlarda ortaya çıkar. Akciğer mezotelyoması yavaş seyreden bir tümördür. Erken evrelerde yakalanırsa ameliyat düşünülebilir. Gerekirse ağrılı noktalara ya da küçük odaklı yerlere radyoterapi yapılabilir. Tümör ilerlemişse 6-7 yıl önce çıkan bir kemoterapi ilacı devreye girer. Sanırım sizde de aynı ilaç kullanılıyor. Bundan yarar görmezseniz doktorunuz başka bir kemoterapi seçebilir. Bacağınızdaki şişlikler damar tıkanıklığına bağlı olabilir.

Fakat şikayetlerin her iki bacağınızda olduğunu söylediğiniz için damar tıkanıklığı ihtimal dışı gibi görünüyor. Kasık lenf bezlerindeki ya da karındaki bir tümör bacakların şişmesine sebep olabilir. Yine elektrolit düzensizliği, protein eksikliği, kalp yetmezliği gibi nedenler de ödeme yol açabilir. Altta yatan sebep neyse tedavi buna göre düzenlenir.

Protein eksikliği varsa bol miktarda protein takviyesi gerekir. Yumurta, kırmızı et, balık ve tavuk tüketimi protein ihtiyacını karşılayabilir. Ama bunlar yeterli olmazsa mama ya da damar yoluyla protein verilebilir . Bir de kemoterapiden sonra şişliğin ortaya çıktığını söylüyorsunuz. Kemoterapi sırasında hastaya 2 litreye yakın sıvı verilir. Kemoterapi serumunuzun hızlı verilmesi ödeme yol açmış olabilir. Ama idrar söktürücü ilaçlarla bu sıvı yavaşça atılabilir.

Ödemi atmaya yardımcı olacak bazı bitkisel çözümler de var.

Örneğin, saplarıyla birlikte maydanoz, defne yaprağı, mısır püskülü, kiraz sapı ve avokado karışımından hazırlanan çay ödem çözer. Bu çayı haftada 2 kez 1-2 kupa içmek yeterli. Bromelain (ananas hapı), boswellia bitkisi hapı da ödemin atılmasına yardımcı olur. Mezotelyoma hastalarına bol bol kırmızı turp ve tere yemelerini tavsiye ederiz. Ama yeşil, mor, kırmızı, sarı, yeşil meyve ve sebzelerin bol tüketilmesi gerekir. Bağışıklık selenyum, E vitamini, shiitake, maitake gibi mantar haplarını doktor tavsiyesiyle kullanabilirsiniz. Ayrıca yoğurt tüketimini artırın, bol bol muz yiyin. Meyan kökü en önemli tedavilerden biridir; kalp, şeker, tansiyon gibi sorunlarınız yoksa her gün 1 çorba kaşığı toz haline getirilmiş meyan kökü tüketin. 2 ay kullanıp 3 ay dinlenin. C vitamininden zengin olduğu için kuşburnu çayı için. Çörekotu, zerdeçal, zencefil, keten tohumu, dereotu tohumu kullanın.