MALİN MELANOM DOĞAL TEDAVİ ÖNERİLERİ-ERKAN TOPUZ

Babam cilt kanseri. Ameliyat oldu. Başka tedaviye ihtiyacı var mı?

Babam 3 yıl önce malin melanom teşhisiyle ameliyat oldu. Verilen raporda tümörün 2x1x0.2 santim boyutlarında olduğu yazıyordu. Babam ikinci kez ameliyat oldu, cerrahi sınırlar temiz çıktı. Tedavi konusunda önerileriniz nelerdir? U.N.

CEVAP : Malin melanom son dönemlerde en hızlı artan kanser türlerinden biri. En önemli sebebi, ozon tabakasındaki incelemeye bağlı zararlı güneş ışınlarının süzülmeden dünyaya ulaşması. İkinci önemli sebebi, bağışıklık sistemi zayıflığıdır. Malin melanom eski ya da yeni benlerin renk değiştirmesi, büyümesi, kanaması gibi belirtilerle seyredebilir.[Detay] Renksiz melanomlar da vardır. Malin melanom genellikle beyaz tenlilerde, açık ortamda çalışanlarda, güneş yanığı olanlarda daha fazla görülür. Benler birden ortaya çıkarsa, hızla büyür ve kabarıklaşırsa, renk değiştirirse, kaşınırsa mutlaka bir deri hastalıkları uzmanına (dermatolog) başvurmak gerekir. 11.00-16.00 arasında güneşlenmek, açık ten rengi, çocukluğunda güneş yanığı geçirmek, ailede cilt kanseri öyküsü olması, vücutta çok sayıda ben bulunması benler üzerinden kanser gelişme riskini artırır. Malin melanonum en önemli özelliği, diğer organlara hızla yayılmasıdır. Beyin karaciğer, akciğer, kemik en sevdiği organlardır. Malin melanom tespit edildiği anda cerrahi olarak çıkartılır ve en yakın lenf bezleri temizlenir. Lenf bezlerinde tutulum varsa mutlaka kemoterapi başlar. Tümörün kalınlığı ve evresi de tedavide rol oynar. Tümör belli kalınlığın üzerindeyse aşı tedavisi (interferon) 1 yıl yüksek doz uygulanır. Tedavi bittikten sonra hastalar 3 yü boyunca 3 ayda bir kontrolden geçmeli. Beyin, kemikler, akciğer, karaciğer ve tümörün çıktığı yer belli aralıklarla kontrol edilmeli. Kan tahlilleri fazla değer taşımaz ama NSE gibi bazı tümör markerları yapılabilir. Ancak biyokimya tahlillerinin 3 ayda bir yapılması şart. Malin melanomlu hastalarda immün sistemini güçlü tutmak gerekir.

Babanıza önerilerim şunlar:

■ Aşırı kilolu değilseniz her gün 1-2 bardak havuç, 1-2 bardak da domates suyu için.
■ Her gün kabuklarıyla sıkılmış 1 bardak elma suyu tüketin.
■ Bol bol avokado, ananas yiyin.
■ C vitamininden zengin portakal, turunç, limon, mandalina gibi meyveleri bol tüketin.
■ Karahindiba, kuzukulağı, tere ve biberiyeyi taze ya da kuru şekilde tüketin.
■ Haftada 3-4 avuç arpa tüketin.
■ Yağ tercihiniz zeytinyağından yana olsun.
■ Gribal enfeksiyonlardan korunmaya çalışın. Bunun için gripli kişilerle temastan kaçının, kalabalık ortamlardan uzak durun, sık grip oluyorsanız 6 ayda 1 kutu ekinezya bitirin.
■ Gece yatmadan yarım saat önce 18-21 miligram arasında melatonin kullanm.
■ Selenyum, E vitamini, C vitamini, milk thistle (devedikeni sütü kapsülü), omega 3, cordyceps mantarı hapı ve reishi mantarı hapı sizin için faydalı besin destekleridir. Bunları doktorunuza danışarak belli aralıklarla dönüşümlü kullanın.

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü
Prof.Dr. Erkan TOPUZ