GENÇ VE SAĞLIKLI CİLT İÇİN-Osman MÜFTÜOĞLU

Bazı sağlık programlarında önerilen lazer, ozon terapileri, hormon ampulleri gibi uygulamaları yaparsak, cildimiz işkence ettiğimiz organların başında gelecek!

Öyle öneriler var ki, “O işkenceye Bayburtlular dayanamaz”. Oysa dengeli ve doğal beslenme, sağlıklı bir yaşam, bol su ve az şeker, sağlıklı ve pürüzsüz bir cilt için yeter de artar...

Prof.Dr. Osman MÜFTÜOĞLU - Yıllardır günlük egzersizlerimi hafta içi akşam saatleri, hafta sonu ikindi vakti yapıyorum. Evde yürüme bandında 45-50 dakika yürümek daha kolay geliyor. Yürürken ya kitap-dergi okuyor ya da televizyon izliyorum. Cumartesi, pazar egzersizlerim TV’deki “sağlık programları”na rast geliyor. Geçen hafta kanalları gezerken bir anda dehşet içinde kaldığımı fark ettim. Bazı sağlık programlarında önerilenleri yaparsak, cildimiz işkence ettiğimiz organların başında gelecek! Öyle öneriler var ki, akıllara ziyan! Hani o ünlü fıkradaki gibi: “Bu işkenceye Bayburtlular bile dayanamaz”.

Cildi ‘ütüleyen’ masajlar

Genç ve güzel görünmek, özellikle de “kırışıksız, pürüzsüz, yumuşacık” bir cilt isteyenlere bu programlarda önerilenlerden bazıları şunlar: Lazer uygulamaları, mezoterapi, oksijen kürleri, ozon terapileri, lipoliz yöntemleri, vitamin-mineral enjeksiyonları, hormon ampulleri, magnetoterapiler, radyo dalgalarıyla yapılan uygulamalar, infrared ışınlarıyla yapılan uygulamalar, akupunktur, ultraviyole ışınları, cildi ütülemekten başka işe yaramayan aletli masajlar, kil tatbiki, çamur banyoları, karınca yumurtaları, salyangoz merhemleri... Bunlar sadece “bazıları”, isterseniz dahası da var! “Sağlıklı ve iyi yaşlanma” konusundaki çalışmalarımdan öğrendiğim şeylerden biri de şudur: Hangi yaşta olursak olalım (erkek kadın fark etmiyor), cildimizdeki değişikliklerden hepimiz etkileniyoruz.

Dahası cilt sorunlarımız olduğu zaman –özellikle bu sorunlar görünür bir yerlerimizde ise- paniğe kapılıyor, iyileşmenin veya örtbas etmenin çarelerini arıyoruz. Yaşlanmadan en çok etkilenen organlardan biri de cildiniz. Çünkü çevresel yaşlanmadan en çok o etkileniyor. Güneş ışınları, sigara dumanı, kullanılan kötü cilt ürünleri, hijyenik olmayan yaşam tarzı seçimleri ve daha pek çok şey cilt yaşlanmasını hızlandırıyor. Buna kötü beslenme, uykusuzluk, alkol kullanımı ve stres eklenince iş daha da zorlaşıyor. Cildimizde meydana gelen değişiklikler belirginleştikçe de paniğe kapılıyoruz, tuzağa düşmemiz kolaylaşıyor.

Beslenmeye dikkat

Bana sorarsanız cilt sağlığını korumanın, genç, dinç, parlak, pürüzsüz, kaliteli bir cilde sahip olmanın yolu önce doğru beslenmekten, sonra da onu zararlı dış etkilerden korumaktan geçiyor. Kremler ve haplar ancak üçüncü sıraya yerleşebiliyor! Bu yazıda size sonuçları tehlikeli olabilecek, bilimsel temeli olmayan öneriler hakkında uyarıda bulunmak, beslenmenin cildi ne kadar çok etkilediğini hatırlatmak, herhangi bir öneri olduğunda mutlaka bir dermatoloji uzmanına danışmanızı salık vermek istedim. Okuyacaklarınız aslında yeni şeyler değil, eski yazılarımdan hazırlanmış kısa bir özet. Bazen bildiklerimizi hatırlamak bile yeterli olabiliyor...

Kırışıkları önleme planı

- Daha fazla domates tüketin.
- Antioksidan gücü zengin üç meyveye öncelik verin: Erik, üzüm ve elma.
- Omega-3 zengini balıkları daha çok tüketin: Örneğin uskumru, hamsi, levrek.
- Omega-6 yağ asitlerinden destek alın: Zeytinyağı, fındık yağı, ayçiçeği yağı (Fazla tüketmemeye dikkat).
- Turunçgillerden zengin bir besin planı yapın (turunç ve kabukları da dahil).
- Yeşil ve siyah çaydan yararlanın.
- Daha çok sebze tüketin (En tazeleri).
- Keten tohumu ile tanışın.
- Ceviz, badem ve fındığı unutmayın.
- Suyu ihmal etmeyin

Genç ve sağlıklı bir cilt için yeterince su için. İyi nemlendirilmiş bir cildin kırışıklıklara karşı direnci artar. Gün boyu dengeli su içmeniz, cildinizi kuruluktan koruyan en önemli ilaçtır. Ortalama 7-8 bardak temiz su tüketmeli, bitkisel çaylardan da (özellikle yeşil çay, papatya çayı, karahindiba çayı) yararlanmalısınız. Taze sıkılmış meyve sularının da (kalorilere dikkat) güçlü cilt destekleri olduğunu (havuç ve pancar suyu tavsiye ediliyor. Nar suyu son yılların favori meyve suyu oldu) hatırlatalım.

Meyveler ve sebzelerin tümü cilt dostu besinlerdir. Özellikle antioksidan gücü yüksek meyve ve sebzelere öncelik vermeli, renkli, organik, doğal, taze ve katkısız olanlarını kullanmalısınız. Bekletilmiş, bayat veya pişirilmiş sebze ve meyvelerdeki antioksidan gücün önemli ölçüde azaldığını unutmayın.