ÜZÜMLE GELEN GÜZELLİK-ALEV EKEN

İlkçağlardan itibaren üzüm, dünya üzerinde en yaygın olarak yetişen meyve türlerinden biridir.

Yıllar boyunca sağlık amacı ile kullanılmıştır, tarihte de bunun örneklerineÜzümle Güzellik raslanmaktadır. Halen Avrupa'da ''Traubenkur'' adı verilen üzüm kürlerine dayalı güzellik ve sağlık tedavilerinden oluşan programlar sunulmaktadır. Üzümün bileşimi ve özellikleri geniş bir şekilde araştırılmış ve çok miktarda fenolik madde ihtiva ettiği bildirilmiştir. Bu bileşiklerin, insan sağlığı üzerinde kalp-damar sağlığının korunmasına, erken yaşlanma ve kanser riskinin azaltılmasına çok yararlı etkileri bulunmaktadır.

Güneş ışığı, kirli hava, sağlıksız beslenme, stres, sigara içimi ve içilen ortamlarda bulunma sonucu ortaya çıkan zararlı maddeler, bugün deri yaşlanmasının en önemli nedeni olarak kabul edilmektedir. Son yıllarda araştırmacılar, dışarıdan beslenme desteği olarak antioksidanlar kullanarak bu hasarı azaltmaya çalışmaktadır. Ancak, ağızdan alınan antioksidan maddeler, deride yeterli koruma sağlamamaktadır. Bu nedenle, antioksidan içeren kozmetik ürünler kullanarak, derinin savunmasına katkıda bulunulmalıdır. Üzüm çekirdeği özünde proantosiyanidin olarak bilinen flavonoitler, bilinen en güçlü antioksidanlardır. Prosiyanidinlerin, C vitamininden 18-20 kat, E vitamininden 40-50 kat daha güçlü antioksidan oldukları; yangısal yanıtı azalttıkları bildirilmektedir. Ayrıca demir, potasyum, magnezyum ve B vitaminleri içermesi nedeniyle üzüm ve üzüm çekirdeğinin besin takviyesi olarak kullanılmasına neden olmuştur. Günümüzde de kozmetik ürünlerde üzüm çekirdeği özü yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kozmetik ürünler içindeki üzüm çekirdeği özü:
" Deriyi güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı korur.
" Alerjik reaksiyonları azaltır.
" Derinin bağışıklık sistemini güçlendirir.
" Kanser oluşumunu baskılar.
" Derinin destek proteinleri olan kolajen ve elastini koruyarak, yara iyileşmesini destekler.
" Vücudun eşsiz yaşam şifresi olan DNA'ı korur; kolajen ve elastinin parçalanmasını engeller. Böylece deri yaşlanmasını önler.
" Ciltteki lekelenmeleri azaltır.
" Saç kökündeki epitel hücrelerini çoğaltarak saç dökülmesini önler.

Bütün bu güzelliklere rağmen bu yararlı ürünü kullanılırken standardize edilmiş ürünleri kullanmaya dikkat edilmelidir. Üzümün tarım şartları, hasat zamanı, taze/kuru oluşu, kullanılan anatomik bölümü, üretim teknikleri ve ilave edilen koruyucular bitkisel preparatın kozmetik etkinliğini etkiler. Bu nedenle, bir dermatologa danışılarak, uygun ürün seçimi yapılmalıdır.

Doç. Dr. Alev Eken/Dermatolog