Çocuklar İçin Süt ve Kalsiyumun Önemi

Sütün sağlıklı beslenmenin temel unsuru olduğu bilinmektedir. Protein, yağ, vitamin ve mineraller (başta kalsiyum ve fosfor olmak üzere) gibi beslenmede çok önemli olan besin öğelerini bünyesinde bulunduruyor.

Kemik oluşumunda vücudun kullandığı en önemli mineral kalsiyumdur. Vücutta kemik gelişi yirmili yaşların başına kadar sürer. Çocukluktan itibaren bu yaşlara kadar yeterince kalsiyum alınması hem kemik yapısının güçlü olması hem de ileri yaşlarda oluşabilecek sorunları önleme açısından çok önemlidir.

Kalsiyum aynı zamanda diş ve tırnak sağlında önemli rol oynar; sinir sisteminin çalışmasına, hormonların salgılanmasına ve kasların hareketinin düzgün olmasına yardımcı olur. Kalsiyum açısından zengin besinlerin başında süt ve peynir, yoğurt, sütlü tatlı, ayran gibi süt ürünleri gelir. Sütü sevmeyen çocuklar için yoğurt ve ayran çok iyi kalsiyum kaynaklarıdır.

Badem, balık, beyaz lahana, fasulye ve fındık da yüksek miktarda kalsiyum içeren besinlerdir. Tüketilen bütün içecekler arasında ne yazık ki sütün payı sadece yüzde 9’dur. Süt, insan organizması için gerekli pek çok besin öğesinin bileşiminde hemen hemen yeterli ve dengeli bir şekilde içeren ve insan organizmasında yüzde 80 civarında kullanılan çok önemli bir besin maddesidir.