Doğurmadan Anne Olmak - Evlat Edinme

Dünyanın en kutsal ve en güzel duygusu annelik! Ama anne olmak için ille de hamile kalıp çocuk doğurmanıza gerek var mı? Size "anne" demeyi bekleyen o kadar çok kimsesiz çocuk var ki…

Bir çocuğun gülümsemesinden daha güzel bir şey var mıdır şu dünyada? O güzel gözleriyle size bakması, öpmesi, size anne demesi… Bir canlıyı karnınızda taşımak, onu doğurmak, onun herşeyinden sorumlu olmak, eğitmek, emek vererek düzgün bir birey haline getirmek. Annelik emek vermektir, ve bunu da karşılıksız bir aşkla yapar bütün anneler.

Şüphesiz tüm kadınlar birgün annelik duygusunu tatmak isterler. Fakat bazen kader küçük oyunlar oynuyor ve çocuk sahibi olmak mümkün olmuyor. Sağlık sorunlarından dolayı çocuk sahibi olamayan ve tedavi gören binlerce kadın var. Bir umutla tekrar tekrar deneyen, uzun süre tedavi gören ve tüm çabaların boşa gittiği durumlar söz konusu olabiliyor.

Ülkemizde çocuk özlemiyle yanıp tutuşan aileler kadar, aile özlemiyle de yanıp tutuşan, sıcak bir aile ortamına hasret binlerce çocuk bulunmakta. Çocuk Esirgeme Kurumunda bulunan çocuklar kendisini evlat edinecek ailelerini bekliyor. Bir aileye dahil olmayı bekleyen miniklerimiz, neden çocuk özlemiyle dolu olan bir anne babanın evladı olmasın?

Medeni Kanun, 305-320’inci maddelerinde mahkeme kararı ile kurulabilen bir hısımlık ilişkisi olarak kabul ediyor. Evlat edinmek isteyen kişinin bizzat veya tutacağı bir avukat vasıtasıyla kendi ikametgahının bulunduğu yerdeki yetkili Asliye Hukuk Mahkemesi’ne Medeni Kanunun 315’inci maddesi uyarınca "evlat edinme kararı"için başvuruda bulunması gerekiyor. Yetkili mahkemeden alıncak "evlat edinme" kararı ile evlatlık ilişkisi kurulmuş oluyor.
Evlat edinmek için gerekli şartlar

1.Yaş Şartı: Evlatlıktan en az 18 yaş büyük olmak koşulu ile en az 30 yaşında olmanız gerekiyor.

2.Evlilik Şartı: Eşlerin birlikte evlat edinmeleri için en az 5 yıllık evli olmaları gerekiyor. Eşinden ayrı olanlar tek başlarına evlat edinemiyorlar.

3. Bakım ve Eğitim Şartı:Evlat edineceğiniz çocuğa 1 yıl süre ile bakmış ve eğitmiş olmanız gerekiyor. Çocuk özürlü is bu süre 5 yıla kadar çıkıyor.

4. Evlatlığın Menfaati Şartı: Evlat edinecek çocuğun menfaatinin sağlanması gerekiyor. Ancak o zaman hakim onay veriyor.

5. Rıza Şartı: Medeni Kanun’un 308’inci maddesine göre, "ayırt etme gücüne sahip olan, rızası olmadıkça evlatlığa alınamaz."

İstenen Belgeler

* Vesikalık fotoğraf
* Nüfus cüzdanı örneği
* Evlenme cüzdanı örneği
* İkametgah belgesi
* İş ve gelir durumunu gösteren onaylı belge
* Sabıka kaydı
* Sağlık kurulu raporu