PUL BİBER KANSERE SEBEP OLUR MU?

Pul biber kansere sebep olur mu?
Yemeklerimde çok fazla pul biber kullanıyorum. Pul biberin kansere yol açtığını duydum, doğru mu? İyi şartlarda kurutulmuş pul biber zararlı değil. Ancak Gaziantep, Urfa civarında biberin damlarda kurutulması, aflatoksin denen bir mantarın üremesine yol açıyor. Bu mantar karaciğer kanseri yapıyor. Bence olur olmaz biber yememenizde fayda var. Biber tüketecekseniz tazesini tercih edin, günde 5 tane Arnavut biberi yiyin.

Araştırmalara göre, taze acı biber bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hayvan deneylerinde farelerin tümörlerini küçültüyor. Bu arada en sağlıklısı kendi biberinizi kendiniz yetiştirmeniz. Bahçeniz yoksa kendinize yetecek kadar organik bitkiyi yetiştirmek için balkonunuzu değerlendirin. Saksı içinde biber, maydanoz, biberiye yetiştirin. Özellikle biberiye arsız bir bitkidir ve kanserde çok büyük şifadır. Biberiyeyi salatalarınıza, yemeklerinize koyabilirsiniz. Bunun dışında bir kabın içine pamuk koyup üzerinde arpa, buğday, yulaf, çavdar tohumlarını yeşertebilirsiniz. Su verdikçe çimler sürekli çoğalır, bunları makasla kesip salatalarınıza serpiştirin.

Prof.Dr. Erkan TOPUZ