KABIZLIK TEDAVİ-ERKAN TOPUZ

Kabızlığa karşı ne tür önlemler alınmalıdır?

Annem 6-7 yıldır hep tuvalete çıkamamaktan şikayetçiydi. 9 ay önce bağırsak kanseri teşhisi konuldu. Hiç zaman kaybetmeden ameliyata alındı. Ardından kemoterapi gördü. Doktorun verdiği diyete uymasına rağmen hâlâ kabızlıktan şikayetçi. Bu sorunu nasıl çözebiliriz? B.G.

Cevap : Prof.Dr. Erkan TOPUZ

Kabızlık, kolon kanserinin en önde gelen sebeplerinden biridir. Ailevi faktörler, polipler bağırsak kanseri nedenleri arasındadır. Kolonoskopi ile polip tespit edilirse önce polipler temizlenir. 6 ay sonra kolonoskopi tekrarlanır. Sonuç temiz çıkarsa bir sonraki kolonoskopi kontrolü 1 yıl sonra, bu kez de temiz çıkarsa 3 yıl sonra yapılır. Cea ve ca19-9 bağırsak kanserinde en önemli tümör markerlarıdır.

Kabızlığa karşı günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve yemelidir. Haftada 2 kez kurubaklagil tüketilmeli. Beyaz ekmek yerine kepek ekmeği tüketilmeli. Her gün en az 2 litre su içilmeli. Bol bol kuru kara erik ve kara kayısı yenmeli. Kemoterapi gördüğü için haftada 1 kez kırmızı et yenebilir, bir süre sonra kırmızı eti diyetinden tamamen çıkartabilir. Et seçimi balık ve hindi olsun.

Beslenmede şu gıdalar kesin olmalı :

Karahindiba, kuzukulağı, tere, brokoli, kuşkonmaz, semizotu, kırmızı turp, kereviz, yer elması, enginar, bir avuç işlenmemiş ayçiçeği ve kabak çekirdeği, havuç, karadut, kara erik, kara kayısı gibi kırmızı-siyah sebze ve meyveler. Bu arada kuru kara kayısıyı güvendiğiniz bir yerden alın çünkü piyasada boyayla siyahlaştırılmış kayısılar da var. Ayrıca anneniz her gün bir çorba kaşığı taze çekilmiş keten tohumu yesin. Keten tohumu hem bağırsak kanserinden korur hemde kabızlığa mani olur. 1 çorba kaşığı çörekotunu bal ve sarımsakla karıştırıp tüketsin. Kızartmalardan uzak dursun.

Bağırsak kanserinden korunmak isteyenlere ise tavsiyelerim şunlar :

Ailenizde kanser öyküsü varsa muhakkak 20-25 yaşlarında kolonoskopi yaptırın. Polip tespit edilirse düzenli aralıklarla cea, cea19-9 testlerini ve kolonoskopiyi ihmal etmeyin. Her gün 400 ünite folik asit, 1 gram kalsiyum, 1 tane bebe aspirini alın. Shiitake, maitake mantarı birini de kullanabilirsiniz.

Ayrıca periyodik olarak bromelanin (ananas hapı), milk thistle (devedikeni sütü kapsülü), dandelion (karahindiba hapı) kullanın. Böğürtlen çağı ve yeşil çay tüketin.