BEYİN TÜMÖRÜ NÜKSÜNÜ ÖNLEMEK-ERKAN TOPUZ

Beyin tümöründe nüksü önlemek için aşı tedavisi yararlı mı?

Annem 68 yaşında. 1 hafta önce beyin tümörü tespit edilerek ameliyat oldu. Tümör çıkartıldı. Patoloji sonucu glioblastom evre 4 bilgisini aldık. Yakında radyoterapi artı kemoterapiye başlanacak. Yaptığımız araştırmalar sonucunda tümörün nüks etmesini geciktirmek için bir aşı geliştirildiğini öğrendik. Ayrıca tamamlayıcı tıptan yararlanmamız gerektiği söyleniyor. Her iki konuda da bizi aydınlatabilir misiniz?

CEVAP: Glioblastome genellikle ameliyatla tam olarak çıkarılamayan tümörler grubuna girer. İlk tedavi ameliyattır. Sonra hastanın durumuna göre radyoterapi ve kemoterapi birlikte uygulanabilir. Radyoterapi bittikten sonra en az 6 ay daha kemoterapiye devam edilir. Glioblastome multiforme'de son 7-8 yıldır kullanılan bir kemoterapi ilacı hastalarda yaşam süresi ve kalitesini artırdı. Eğer tedaviye rağmen nüks olursa başka bir kemoterapi ilacına geçilir. Aşı tedavisi henüz araştırma safhasında, rutin uygulanan tedaviler araşma girmedi. Tamamlayıcı tıp konusuna gelince...

Annenize önerilerim şunlar:

- Katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durun, organik olanları tercih edin.
- Beyin tümörünü tetiklediği için bakır mutfak malzemeleri kullanmayın.
- Alkolden ve sigaradan tamamen uzak durun.
- Destek tedavisi olarak bromelain (ananas hapı), boswellia bitkisi hapı, selenyum, E vitamini ve Omega 3 faydalıdır. Beyin ödemini azaltıcı etkisi olan bu takviyeleri doktorunuza danışarak dönüşümlü kullanabilirsiniz.
- Kan portakalında bulunan bir maddenin bu tip tümörlerde tümörü küçülttüğünü gösteren çalışmalar var. Bu nedenle bol bol kan portakalı yiyin.
- Kortizon tedavisine başlanacağı için aşırı kilo almamaya özen gösterin. Beyaz un ve şekeri diyetinizden çıkartın. Bunlar, beyin tümörünün en önemli besin kaynaklarıdır.
- Kırmızı eti haftada 1-2 defayla sınırlandırın. Diğer günler balık, hindi ve tavuk tercih edin.
- Her gün 1 porsiyon ete karşılık 5-7 porsiyon da sebze meyve yiyin.
- Günde 1-2 bardak ananas suyu için. Elma ve avokado da iyi seçeneklerdir. Mevsimi geldiğinde bol bol çağla tüketin.
- Katı yağlardan uzak durun, soya ve zeytinyağını tercih edin.
- Beyin ödemini azaltmak için bol miktarda maydanoz tüketin.
- Lahana, karnabahar, semizotu, pırasa gibi sebzeleri tercih edin.
- Gece yatmadan yarım saat önce 18-21 miligram melatonin kullanın.
- Vücudunuzun herhangi bir yerinde kuvvet kaybı varsa fizik tedavi desteği alın. Kuvvet kaybı hastayı zamanla yatağa bağımlı hale getirebilir.
- Beyin ödemine bağlı olarak bulantılar ortaya çıkabilir. Zencefil, papatya çayı şikayetleri hafifletir.
- Günde 2 litre sıvı almayı ihmal etmeyin. Beyin tümörleri denge bozukluğuna sebep olabileceğinden ani kalkışlar yapmayın. Takılıp düşme riskine karşı evdeki hanları kaldırın. Kesinlikle araba kullanmayın.

Prof.Dr. Erkan TOPUZ