SAÇ DÖKÜLMESİ ÖNLENEBİLİR Mİ?-Osman MÜFTÜOĞLU

Saç dökülmesi son zamanlarda öne çıkan bir kozmetik problemdir.

Sorun hem yaygınlaştığı, hem de eskiye oranla daha çok ciddiye alındığı için popüler hale geldi. Konunun birinci muhatabı kadınlar olsa da erkekler de saç dökülmesinden hoşlanmıyor. Saç dökülmesinin birçok sebebi var. Birinci neden zannedildiği gibi beslenme yanlışları ya da bazı hastalıklar değil. Saç dökülmesinin sırrı özellikle erkeklerde genlerde ve hormonlarda gizli. Çoğu zaman saçın kalitesini ve dökülüp dökülmeyeceğini genler belirliyor. Yani bazen siz ne yaparsanız yapın saç dökülmesi önlenemiyor.

BESLENME YANLIŞLARI ÖNEMLİ

Saç kaybının hızlanmasında beslenme yanlışlarının da rolü olabiliyor. Örneğin hiç kırmızı et yemeyen genç kızlarda demir eksikliği sık görülen bir saç dökülmesi nedeni. Ayrıca çinko eksikliği, magnezyum noksanlığının da saç dökülmesine yol açabileceği ileri sürülüyor. Uzmanlar Omega-3 yağlarından, B vitaminlerinden (özellikle B12 ve biyotin) zengin beslenenlerde saç dökülmesi olasılığının azaldığını söylüyor. Yeşil çayın da önleyici bir destek olabileceği belirtiliyor.

BAZEN HASTALIK İŞARETİ

Saç dökülmesi bazı hastalıkların da belirtisi olabiliyor. Tiroid yetmezliği veya hipertiroidide, böbrek üstü bezlerinin yetersizliğinde, bazı sinir sistemi hastalıklarında, saçın mantar ve bazı mikrobik hastalıklarında, bağışıklık sistemi bozukluklarında da saç dökülmesi ortaya çıkabiliyor. Ayrıca ilaçlara bağlı saç dökülmeleri de sık görülen bir durum. Saç dökülmesinden şikâyet edenlerin kullandıkları ilaçları da gözden geçirmeleri gerekiyor. Örneğin kortizon ve testosteron hormonları içeren ilaçlar saç dökülmesine yol açabiliyor.

STRESE DİKKAT

Eğer saç dökülmesi probleminiz varsa bu sorunun arkasında ruhsal etkenlerin de olabileceği aklınızda olsun. Saça zarar veren boyalardan ve klorlu sulardan uzak durun. Kimyasallardan saçınızı koruyun ama problemin sıradan vitamin ve mineral destekleriyle geçiştirilemeyeceğini de unutmayın. Çözüm için “saç merkezi” gibi adlarla size yardımcı olmayı önerenlerden uzak durun. Saç hastalıkları dermatoloji uzmanlığının ilgi alanıdır. Eğer tıbbi yardım almayı düşünüyorsanız bir dermatoloji uzmanıyla görüşmeden hiçbir öneriyi uygulamayın. Ayrıca saçınızın incelmesi, zayıflaması ve dökülmesinin normal yaşlanma sürecinin bir parçası olabileceğini de aklınızda tutun. Dermatoloji uzmanları saç dökülmesi problemi olanlarda hormon bozukluğu, ilaç kullanımı gibi sorunların olup olmadığını ortaya koyabiliyorlar. En uygun tedavi yöntemini de onlar uyguluyorlar.
Sırası gelmişken hiçbir şampuanın saç dökülmesini önleyemeyeceğini bir kenara not edin.

Unutmayın! Saçınız da cildinizin bir parçasıdır. O da cildiniz gibi “içerden beslenir, dışardan desteklenir”. Şampuanların saçları beslediğini düşünmek hoş bir hayaldir.