CİLDE İYİ GELEN BESİNLER-Osman MÜFTÜOĞLU

Cilde iyi gelen besinler hangileri?

Cilde yararlı yiyeceklerin başında meyve ve sebzeler geliyor.
Özellikle taze, renkli ve organik olanlar. Antioksidan zengini her yiyecek ama özellikle likopen içerenler (domates), beta karoten ihtiva edenler (havuç, kayısı), E vitamini yönünden zengin olanlar (tam tahıllar, yağlı tohumlar) ve C vitamini zengini besinler cilde daha iyi geliyor. Omega 3 yağlarından zengin balıkların ve zeytinyağının da cilt dostu oldukları biliniyor. Eğer cilt dostu desteklerden de faydalanmak istiyorsanız alfa lipoik asit ve CoQ10 içeren desteklere öncelik vermeyi sürdürün. Son yıllarda piknogenol ihtiva eden desteklerden de iyi sonuç alınabileceği anlaşıldı. Selenyum, çinko minerallerinin de faydalı olabileceği biliniyor.
Eczanelerde saydığımız bu maddeleri içeren çok sayıda ürün (Evelle, Pro-der, Alfadell) var.

Cildime ne süreyim?

Yaşam süresi uzadıkça yeni iş alanları ortaya çıktı. Bu alanlardan bazılarında müthiş bir büyüme var.

Anti-aging cilt bakım ürünleri alanı bunların başında geliyor. Bu ürünlerin yıllık satış rakamlarının Amerika'da 34 milyar dolara yaklaştığı söyleniyor ve bu büyüklük kozmetik üreticilerinin iştahını kabartıyor. Ciddi araştırmalar yapmayı bırakın, etkili olup olmadığı bile doğru dürüst test edilmemiş ürünler birbiri ardına piyasaya sürülüyor.

Özetle, "anti-aging cilt ürünü" pazarında ciddi bir kirlenme var. Dermatoloji uzmanlarına göre büyük paralar ödenerek satın alınan bu krem ve serumların çoğu işe yaramıyor. Uzmanlar bu ürünleri kullanmak yerine cildi güneşten, sigaradan, alkolden, kirli havadan ve kalitesiz makyaj malzemelerinden uzak tutmayı, temiz su ile sık sık yıkamanızı öneriyor. Eğer ille de "Ben cildime destek olmak istiyorum" diye ısrar ediyorsanız hiyalüronik asit içeren nemlendiriciler, tamir edici peptitler, C ve E vitamini gibi antioksidanlar ile alfa lipoik asit ve CoQ10 bulunduran ürünler bu yıl da favori görünüyor.

Ama o ünlü altın kuralımız hálá değişmiş değil:
" Cilt içerden beslenir, dışardan desteklenir! "