Yüzdeki Kırmızı Lekeler ve İltihaplar

Yüzde kabarcık şeklinde veya yer yer kırmızı lekeler olabilir. Bazen tüm yüz, aşırı kırmızı olur ve yüze istenmeyen bir görünüm verir kırmızılıkların buluğ çağı ile pek ilgisi yoktur; her yaşta olabilir ve tedavi edilmezlerse böyle sürer gider.

Yüzdeki bu kırmızılıklar, dış etkenler (kötü makyaj malzemeleri, sabunlar, deterjanlar, kremler, vs) sebebiyle de oluşurlarsa da, bunlar daha çok yüzün kan damarlarındaki dolaşım bozukluğundan veya deri altında bazı yerlerdeki bezelerin iltihaplanmasından olur.

Yüz üzerinde yapılacak tedavilerle bu çeşitli kırmızılıklar giderilebilir. Bu hususta kullanılan faydalı bitkiler şunlardır:

Atkestanesi (Aesculus hippocastanun)

Yüzdeki tüm kırmızılıkların ve kırmızı lekelerin giderilmesi için çok faydalıdır.

Hazırlanışı :

Atkestanesi un haline getirilir ve tatlı bademyağı ile karıştırılır. Temizlenmiş yüzdeki kırmızı kısımlara akşamları krem gibi sürülür 20 dakika sonra ılık su ile yüz yıkanır. 1-2 hafta içinde kırmızılıklar geçer.

Ayrıkotu

Yüzdeki kırmızılıklarda, çiziklerde, makyaj yakmalarında, sivilcelerde kullanılır.

Malzemeler ve Hazırlanışı :

1 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı kurutulup dövülmüş ayrıkotu kökü konur, 5 dakika kaynatılıp 15 dakika demlenir ve pamuktan süzülür. Sabah-akşam temizlenmiş yüze bol bol sürülür ve kurumaya bırakılır.

Kızarıklıklar Havuçla Geçsin

Yanaklarımda kızarıklıkları oluştu. Bunları nasıl yok edebilirim? E.K.

Suna Dumankaya - Özellikle bir dermatologa görünün. Ayrıca her gün bir çorba kaşığı havuç suyu, bir tatlı kaşığı yaş maya ve beş damla karahindiba yağını karıştırıp yanaklarınıza sürün. Bu karışımı 20 dakika beklettikten sonra yüzünüzü yıkayın. Bu formülü haftada iki gün tekrarlayın.