LİFTİNG'DE YENİ DÖNEM

Botoks ve dolgu maddeleri gibi enjeksiyonla gerçekleştirilen gençleşme yöntemlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte lifting operasyonlarına olan talep de gün geçtikçe azalmaya başlamıştı. Ancak uygulaması kolay ve ağrısız yeni lifting yöntemleri ile yeni bir döneme adım atıyoruz. Debora Zakuto

1970’lerin başında estetik doktorları yaşlanmaya karşı ameliyat gerektirmeyen yepyeni bir yöntem geliştirdiklerini açıkladıklarında yer yerinden oynamıştı. Sarkan yüz kaslarının askılar kullanılarak toplanması ve yüz ovalinin ortaya çıkarılmasına yardımcı olmayı hedefleyen lifting uygulaması estetik dünyasında büyük bir keşifti. Ancak yüzde iz bırakması, istirahat gerektirmesi ve uygulama sırasında acı hissedilmesinden ötürü bir süre sonra popüleritesini kaybetti.

Botoks ile dolgu maddeleri de bu keşif sürecinin sonuçları olarak karşımıza çıktılar. Öğle yemeği arasında bile uygulanan bu neştersiz gençleşme yöntemleri kısa sürede lifting'e olan ilginin azalmasına neden oldu. Oysa lifting daha kesin sonuçlar verip, dolgu ya da botoks gibi tekrar gerektirmiyordu. İşte bu nedenle, uzun süren araştırmalar sonucunda uzmanlar, yepyeni lifting yöntemleriyle karşımıza çıkıyor. Yeni lifting iz bırakmıyor, ağrısız ve çok daha etkili...

ÖZEL LAZER IŞIĞI

Estetik cerrahi artık kişiye özel yöntemleri ile dikkat çekiyor. Herkesin ihtiyaçları, beklentileri, fiziksel özellikleri farklı olduğu için estetik dünyası da yeni yöntemlerini bunların üzerine kurguluyor. Bu yöntemlerden biri de yeni bir lifting yöntemi olan Finelifting... "Daha önce kullandığımız birçok lazer yöntemi ve teknolojisinde her hastaya aynı tedavi yöntemi uygulanıyordu. Dolayısıyla bu yöntemler kimi hastalarda son derece başarılı sonuçlar verirken, kimi hastalarda da istenilen sonuçları elde edemiyorduk. Ancak Finelifting yönteminde 11 ayrı lazer ışığı var ve içinden hastaya en uygun sistemi seçiyor ve tedavi ediyoruz. Dolayısıyla hem kişiye özel bir yöntem oluyor hem de her hastada başarılı sonuçlar elde etmemizi sağlıyor" diyen Plastik ve Rekonstrüktif Cerrah Dr. Hüseyin Güner ekliyor; "Gözle göremediğimiz binlerce farklı ışık dalgası bulunuyor ve bunlar duvardan bile hızları etkilenmeden geçmeyi başaracak kadar güçlüler... Onları tutup yakalayan bir maddeyi bulana kadar da yollarına hiç bulmadan devam ediyorlar. İşte burada kromofor devreye giriyor. Farklı çeşitleri olan bu madde her türlü ışığın hızını keserek etkisini yok ediyor. Biz de bu yöntemi cilt gençleştirmede kullanmak için çeşitli araştırmalara başladık. Son yedi yıldır aralarında olduğumuz bir grup Amerikalı ve İsrailli doktorla söz konusu ışık çalışmalarını sürdürerek Finelifting'i geliştirdik. Facial Improvement by New Fillers and Lights olarak bilinen yöntemde cerrahi metotların yerine önceden seçilmiş onlarca farklı lazer ışığı kullanılarak hasta kesişiz, kansız, dikişsiz ve anestezisiz ameliyat ediliyor. Yüzümüzdeki mimik kaslarına yüksek afinitesi olan bir ışık dalgası yaratarak tıpkı yüz germede olduğu gibi bu kasları hiç bir dokuyu etkilemeden ışıkla germeye çalışıyoruz. Burada yapılması gerekilen sadece 200 - 1000 mikron derinliğinde bulunan kolajenlerin, 0 - 1000 mikron arasında yer alan su moleküllerinin ve çene kenarıyla gıdıda toplanan yağ dokusunun sevebileceği bir ışığı bulup lazer aracılığıyla kullanmak." Az acı vermesi için lokal anestezi kremler ve ilaçlar kullanılan Finelifting'de uygulama sonrasında cilt üzerinde kırmızılık meydana geliyor. Bu kırmızılık maksimum birkaç gün içinde yok oluyor ve iz bırakmıyor. Dolayısıyla kişi istediği doğrultuda, yani bir gün sonra normal sosyal hayata devam edilebiliyor. İşlem için iki ila dört seans yeterli, seansların fiyatı ise 1000 - 2000 dolar arasında değişiyor.

İPLERLE TAZE BİR GÜLÜŞ

Son günlerin en konuşulan bir diğer lifting yöntemi ise özel ipler kullanarak uygulanan Silhouette Lift. 38 ve üzeri yaştaki kadınlar için önerilen bu yöntem geçmişteki gülüşünüze ve tazeliğinize dönmenize yardımcı oluyor. Hem de genel anestezi, hastanede yatış ve iyileşme süreci gerektirmeden. Lokal anestezi altında 45 dakikadan az zamanda uygulanan yöntem dört farklı aşamadan oluşuyor; yerleştirme, konumlandırma, asmayla bağlama ve fiksasyon. Uygulama sırasında kullanılan koni şeklindeki Silhouette-Lift süturları (ipler) tasarımı sayesinde esnek, emilebilir konilerin içine ve çevresine doğru genişliyor, böylece geleneksel dikenli süturlarla karşılaştırıldığında daha güçlü bir sağlamlaştırma mekanizması oluşuyor. Diğer lifting iplerinin aksine Silhouette-Lift süturlar geleneksel dikenli süturlarda oluşan hareket etme, kırılma ve ağrıya neden olmuyor. Uygulama sonrasında ise yüzdeki yorgunluk silinirken yerini daha genç ve doğal bir görünüme bırakıyor. Ülkemizde de uygulanan Silhouette Lift iki haftada içinde etki gösteriyor.

Cilde zarar vermeyen ve hiçbir şekilde kopmayan materyalleri ise estetik alanında teknolojinin ne denli geliştiğinin kanıtı. Tıpkı lazer lifting gibi...

"Ağrısız, ciltte tahriş ve kızarıklık yaratmayan, tedavi sonrası iyileşme süreci gerektirmeyen, öğle tatilinizde dahi uygulanabilecek bir yöntem olarak bilinen Nd-Yag lazer; daha düzgün, sıkı ve genç görünen bir cilt yüzeyi oluşumuna yardımcı oluyor. Göz kenarındaki kaz ayakları, alındaki çizgiler, yüzdeki kırışıklıklar, özellikle üst dudaktaki kırışıklıklar ve hafif sarkmalarda etki gösteren bu yöntem cildin yapısına ve kırışıklıkların derinliğine göre iki hafta arayla yedi seans uygulama yapılmalı" diyen Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu, lazer lifting ile cilt altındaki kolaj en matrisinin de sabitlendiğinin altını çiziyor. Üstelik Nd-Yag, epilasyonda da kullanılıyor. Derin dalga boyu ile enerjinin kıl köküne ulaşmasını sağlıyor. 1064 nanometre Nd-Yag cildin 4-6 mm altına inerek tüm cilt tipi ve renklerinde kullanılabiliyor. Bu lazer sisteminin uygulama başlığı da özel tasarım, cilde baskı uygulamadan doğru mesafeden ışığın verilmesini sağlıyor. Ayrıca verilecek enerjinin süresi ayarlanabildiğinden, ince, kaim ve açık renkli olanlar dâhil tüm kılların güvenli bir şekilde azaltılmasına yardımcı olunuyor. Kısacası yeni teknolojilerle geliştirilen lifting yöntemleri, sadece acısız bir uygulama ile cildin gençleşmesine yardımcı olmakla kalmıyor, farklı cilt sorunlarında da etkisini gösteriyor.

KAŞ BÖLGESİNE LİFTİNG ÇOK POPÜLER

Ayrıca bölgesel lifting'ler de gerçekleştirmek mümkün. Özellikle kadınların tercih ettiği kaş kaldırma operasyonu Türkiye'deki en popüler uygulamalardan biri... Ancak burada kullanılan iplerin kalitesinin artması dışında çok fazla yenilik bulunmuyor.

Bilindiği gibi kaş kaldırma ameliyatı kaşların pozisyonundan kaynaklanan olumsuz yüz ifadesini gidererek daha canlı ve daha kendinden emin bir görünüm kazandırma amacıyla yapılan işlemdir. Kaş kaldırma ameliyatları, üst yüz ya da alın germe ameliyatının içinde, blefaroplasti ameliyatı ile kombine edilerek ya da tek başına uygulanabilir. Kaşlarda sarkıklık ve düşüklük söz konusu olan durumlarda alın germe ameliyatı daha uygun bir seçenek olarak sunuluyor ama tabi ki eğer kaşlarda herhangi bir sarkma söz konusu olmayıp kenarlarının kalkması arzu edildiğinde alın germe işlemini uygulamak gerekmiyor. Tek başına kaş kaldırma girişimi hastanede yatış olmadan, lokal anestezi altında uygulanabiliyor. Uygulama, saçların arasından yapılan 1 cm.lik kesi içinden girilerek kaşların altındaki dokuların yukarıya doğru asılması şeklinde yapılıyor. Uygulama sonrasında rahatsızlık verecek derecede ağrı oluşmuyor, günlük hayata hemen dönebiliyor ve uygulama saçlı deri içinden girilerek yapıldığı için iz dışarıdan bakıldığında görünmüyor.

Bütün bunlarla birlikte günümüzde artık liftingi destekleyen özel kremler ile bakım yöntemleri de geliştirilmiş durumda. Cilt bakımı ve tedavisinde oldukça etkili ve yeni bir uygulama olan Energy lift acısız, ağrısız ve kısa sürede olumlu sonuç vermesiyle klasik yöntemlerin yerini almaya aday. Uygulamada ilk olarak; ciltte ani bir sıkılaşma etkisi yaratan canlandırıcı zencefilli temizleme sütü ile cildiniz temizleniyor. Yüze peeling uygulandıktan sonra kan dolaşımını hızlandırıcı masaj yapılıp cildin pembeleşmesi ve canlılık kazanması sağlanıyor. Enerji Lift'te kan dolaşımını maksimum düzeye çıkarmak ve lifting etkisini güçlendirmek için klasik bakımlardan oldukça farklı olarak yüzünüzün üst kısmına soğuk maske alt kısmına ise sıcak maske yapılıyor. Kısa sürede yüz güldürücü sonuçlar ortaya çıkmasına yardımcı olan Energy Lift, MD Dermatolojide aynı zamanda "cilt detoksu, peeling, ciltte aşırı kuruluk, kırışıklıklar, iğnesiz mezoterapi" alanında da kullanılıyor. Bu bakım yönteminini yanı sıra çeşitli lifting kremleri bulunuyor. Estee Lauder, Skin Code, La Prairie, Clinique gibi markaların bünyesinde yer alan bölgesel liftingi destekleyici ürünler ise evde günlük bakım için destekleyici nitelikte...