Uykusuzluk Hastaligi ve Tedavi Yöntemleri

Yaşamın üçte biri uyumakla geçer. Dolayısıyla uyku kaçınılmaz bir gereksinimdir. Uykunun niteliği ve amacı konusunda hemen hemen hiçbir şey bilinmiyor. Vücut en çok uykuda dinlenir.

Uykudayken vücut fonksiyonları yavaşlar ve insan dış uyarılara daha az yanıt verir. Uyku miktarı kişiden kişiye değişir. Bir bebek 16 saat, 2-4 yaş arası bir çocuk 12 saat, yetişkin bir insan 7-8 saat uyur. İnsan uzun süre uyuduğunda REM uykusu evrelerinin süresi giderek uzar.
Geceleri iyi uyuyabilmenin ilk koşulu kasları gevşeterek ve rahatsız edici düşünceleri uzaklaştırarak günün gerginliğinden kurtulmaktır. Yatak rahat, oda da havalandırılmış ve sessiz olmalıdır. Normal ısıtacak bir battaniye ya da yorgan seçilir.
Uykudan evvel kafein alınmamalıdır. Çünkü kafein uykuyu kaçırır uyarıcıdır. Vücut gücünü tazelemek için uykuya ihtiyaç duyar. Günlerce uykusuz kalan kişilerde yorgunluk, huzursuzluk, sinirlilik ve bellek bozuklukları, baş ağrısı gibi etkiler gözlenir.
Sorunun temeline inmek nedenleri saptayıp yok etmek gerekir. Narkolepsi bir uyku bozukluğudur. Gençlerde sık görülür. Kişi, gece uyuyamazken, gündüz her an her yerde uykuya dalabilir.