GÜNEŞ YANIKLARI İÇİN BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

Güneş cildi nasıl yakar?
Siz şezlongda uzanırken ultraviyole ışınlan cildinize nüfuz eder ve yeni hücreler üreten canlı hücrelerinizi öldürür. Ultraviyole A (UVA) cildin daha derinlerine inse de sonuçta hem UVA hem de UVB cildi yakar.

Neden güneşten yanmış cilt kırmızı olur?

Zaran tamir etmek ve ölü hücreleri yok etmek için kan damadan genişler ve yanık yerlere kan akışı artar. Fazla kan cildi kırmızı ve sıcak yapar

Güneşten yanmış cilt neden yanar ve kaşınır?

Tahribata uğramış hücreler beyne yaralandığını anlatan mesajlar gönderir ve acı reseptörlerini harekete geçirir. Bu da cildi temasa karşı hassas yapar.

Cilt neden bronzlaşır?

Cildinizin İç katmanını yakan UV ışınlarına tepki olarak vücut çildi koyulaştıran melanin pigmenti üretir. Pigment radyasyonu emerek hücreleri zarardan korur. Çoğu insan güneşe maruz kaldıktan hemen sonra bronzlaşmaz çünkü melanin üretimi uzun sürebilir.

Güneş yanıklan, deriyi ve deri altındaki dokuyu şiddetle tahrip eder. Bunun derecesi sadece teknik bir sorun olup, derideki kızartıya, kabarcıklara, serum sızıntısına ve toksik etkilere göre sıralanır.

Ne yazık ki, güneşi sevenler, kıştan zayıf düşmüş derilerini ilk kez güneşe gösterdiklerinde, bir an önce sağlıklı bronz bir renge dönüşebilme heyecanı içinde ölçüyü kaçırırlar. Yavaş yavaş bronzlaşmak, derideki pigmentin güneşin şiddetli ışınlarına karşı deriyi korumasını sağlar.

Bronzlaşmaya, ilk gün yirmi-otuz dakikayla başlamak doğru olur. Ondan sonra, kişinin önceki deneyimlerine, deri rengine ve duyarlılığına göre, bu süre, yavaş yavaş artırılır. Açık tenliler, güneşten, esmerlerden daha çok zarar görürler. Güneş suya ve kuma yansıyınca, ışınları bulutların arasından geçse bile şiddet kazanır. Güneş yanığı krem ve losyonlarının koruyucu etkileri vardır, ayrıca, çabuk bronzlaşmayı da sağlarlar. Tümüyle koruyucu oldukları sanılıp güneşte dikkatsizce fazla kalındığında bunlar da tehlikeli olabilirler. Güneşteki ultraviyole ışınlan gözlere dokunduğu için, hafif renkli gözlüklerle korunmalıdır. Bu gözlükler iyi kaliteli olmazsa, koruyuculuk bir yana, gözleri bozabilirler.

Bütün uyanlara rağmen bir yaz gecesi ağrılı yanmalar duyarsanız, deriyi hafif bir antiseptik sabunla ve pamukla hırpalamadan temizleyin. Duyarlı ve ağrılı deriyi sert gazlı bezler ya da kaba havlularla ovuşturmayın. Tepeleme dört çay kaşığı bikarbonat yani soda bir bardak soğuk suda eritilirse, yumuşatıcı ve koruyucu etki sağlar. Soğuk kompres, geçici bir rahatlık verir. Yanık deriyi ağır yağlı merhemlerle örtmeyin. Bu, bütün yanıklar için geçerli bir öneridir. Bugün güvenli kullanılabilecek bazı ağrı kesici merhemler vardır. Ama bunlar ve ağrı kesici ilaçlar doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır.

İyileştirici Güneş Yanığı Bakımları
Aloe veralı krem: Güneş yanığı için aloe veradan daha etkili bir içerik yoktur. Aloe vera, hem antibakteriyel olması hem de bağışıklık sistemini güçlendirmesi açısından son derece etkilidir.
Vitamin E: Antioksidanlardan biri olan vitamin E, güneş yanığının verdiği zaran iyileştirirken etkilerini de azaltır.
Vitamin C alımını arttırın: Diğer bir antioksidan olan vitamin C'nin alımını arttırmak iyileşmenize yardımcı olacaktır.
Karbonatlı banyo: 1 fincan karbonat eklenmiş soğuk su ile banyo yapabilirsiniz.
Güneş yanığı acısını azaltmak için bitkisel çözümlen 1 damla lavanta yağı ile 1 tatlı kaşığı yoğurt karıştırılarak macun kıvamına getirilir. Güneş yanıklarının olduğu bölgelere sürülür. 15 dakika kadar vücutta bekletildikten sonra ılık su yardımı ile temizlenir.
Yanık ciltler için şifa banyosu:
2 litre suyla yeşil çay, nergis ve papatyayı 2'şer tatlı kaşığı olmak koşuluyla ağzı kapalı bir kapta kaynamaya bırakın. Demledikten sonra soğumasını bekleyin ve ılık su dolu küvetin içine bu karışımı ekleyin. En az 20 dakika küvette kalmak şartıyla her gün yanıklar geçene kadar bunu tekrarlayın. Bu şifa banyosu ile birlikte yaralarınız hızla iyileşecektir. Unutmayın ki yeşil çayın içinde bulunan antioksidanların yaralan iyileştirmede çok güçlü etkileri olduğu bilinmektedir.
Yağlarla gelen rahatlık

Yeşil çay, aloe vera suyu ve lavanta esansiyel yağları güneş yanığı vakalarında cildi serinletir ve iyleştirir.
60 ml demlenmiş yeşil çay
60 ml aloe vera suyu
1/4 tatlı kaşığı lavanta esansiyel suyu
Malzemeleri bir sprey şişesinde karıştırın. İyice çalkalayın. Yanık cildinize
bol miktarda püskürtün.