BİTKİ ÇAYLARI-ELİF GÜVELOĞLU

Tabiatın sonsuz kaynakları

elif güveloğluBedenimiz o kadar mükemmel proglamlanmış ki, o emanete özen gösterdiğimizde karşılığını almamamız mümkün değil. Tabiat o kadar muhteşem ve bereketli ki, bedenimizi hasta olmadan korumamız, hatta hasta olduğumuzda onarmamız için bize sonsuz kaynak sunmuş, bize düşense yalnızca bu sonsuz kaynağı bilinçli kullanmak. Soğuğun iyiden iyiye bastırdığı şu günlerde bitki çaylarının tam zamanı. Bu doğal içecekleri bilinçli kullanırsak hem içimizi ısıtıp hem de birçok hastalıktan korunmamız mümkün. Bedenimiz o kadar tutumlu, tabiat ise o kadar zengin ki, hiçbirşeyin de fazlasına gerek yok. İşte tabiatın sunduğu kaynaklar arasında, evimizde uygulayabileceğimiz bazı doğal çayların verdiği şifalar..

BEDENİ TEMİZLEMEK
Çok sağlıklı beslenenlerin bile, eğer yediklerini fazla kaçırmışlarsa toksin atıcı destekler almaları gerekir. Unutmayın, her şeyin fazlası zehirdir, suyun bile. Size Hipokrat'ın çok sevdiğim bir sözünü hatırlatmak isterim: 'Zararlı bir şeyden az miktarda yemek, faydalı bir şeyden çok yemekten daha iyidir.'

Kereviz yaprakları, maydanoz sapları ve taze nane yapraklarını bir taşım kaynatıp bol limon suyu karıştırarak aralıklı olarak günde 3 fincana kadar içebilirsiniz. Tadı hafif, içimi güzeldir, toksin atmada ise üzerine yoktur. Kurutulmuş bitki çayı tercih ederseniz, yeşil çay harmanlı kekik, papatya, zerdeçal çaylarını öneririm.

SİNDİRİM SORUNU OLANLARA
Yine çok yemek yenilen bir günün ertesi veya hemen yemek sonrasında sindirim salgılarını uyaran ve gaz giderici özelliği olan bitkileri harmanlayıp, çay gibi demleyip içebilirsiniz. Rezene, anason, fesleğen, nane, zencefil, kimyon, mercanköşk, karanfil sindirim sistemini çalıştıran bitkilerin başında gelir.

SAKİNLEŞİN
Kendinizi depresif, huzursuz, asabi hissettiğinizde, uyku bozukluğu çektiğinizde hemen ilaçlara sarılmayın. Sarı kantaron, oğul otu, karabaş otu, fesleğen ve anason bu konuda mükemmeldir.

FORM ÇAYI
Kış dönemi çoğumuzun kilo aldığı bir dönemdir ancak bu kuralı yıkmanız mümkün. Kışın da formunuza dikkat edip yazı fit karşılayabilirsiniz. Düzenli bir beslenme ve egzersiz planı yanı sıra alacağınız bazı bitkisel çaylar formda kalmanıza yardım ederler. Yeşil çay, biberiye, mate yaprağı ve kekik metabolizmayı canlandırıp yağ yakımını artıran maddeler içerir. Kiraz sapı, mısır püskülü, ısırgan ve funda yaprağı ise vücutta biriken fazla sıvının atılmasına yardımcı olurlar.