HEPATİT BİTKİSEL TEDAVİ-ELİF GÜVELOĞLU

Hepatit'e bitkisel destek

'Hepatit' kelime anlamı itibarı ile karaciğer iltihabı demek ve en sık bizim Elif Güveloğlu 'hepatit virüsleri' diye genellediğimiz A'dan G'ye kadar sıralanan ve hızla yenileri keşfedilen virüsler tarafından oluşturulmaktalar. Bu gidişle hepatit virüslerinin sayısı, pek bir önemi yok çünkü bütün mesele kişinin bağışıklık sisteminde bitiyor. Bağışıklık sistemi sağlıklı bir bireyde virüs aşı etkisi yapıp kişiye hiçbir zarar vermeyebilirken, bireyin bağışıklık sisteminin durumuna göre, sarılık, siroz hatta karaciğer kanseri bile yapabilmekteler. Bağışıklık sistemi zayıfladığında dudağımızdaki uçuk bile hepatit yapabiliyor...

TUVALET EĞİTİMİ ÖNEMLİ

Hepatitlerde bulaşma yolları çok önemli, bu konuda insanların bilinçli olmaları gerekiyor. Hepatit A ve E virüsleri dışkı-ağız yoluyla bulaşıyor, mikroplu dışkı bulaşmış besinlerle ve sularla vücuda giriyor. Çocuklara tuvalet hijyeni alışkanlığını çok iyi vermek gerekiyor. Hepatit B,C ve D virüsleri ise kan, kan ürünleri, diş tedavisi, cinsel ilişki, damar içi uyuşturucu kullanımında iğnenin paylaşılması, kirlenmiş aletlerle dövme yapılması, akupunktur ve kulak deldirme işlemleri sırasında bulaşabiliyor. Hepatit B ve C virüsü, kan ile temas olasılığı olan diş fırçası, tıraş bıçağı, tırnak makası gibi ortak kullanımı ve korumasız cinsel ilişkiyle bulaşabiliyor.
Hepatitlerde bağışıklık sisteminin öneminden dolayı, doğal maddelerle bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalışmak her dönemde revaçta olmuş.

BİTKİSEL TEDAVİ

Tamamlayıcı tıpta kullanılan birçok bitki, bitki özü ve gıda takviyesi var ve hepatit tedavisinde, herbiri değişik etki mekanizmaları ile fayda sağlamakta. Bir kısmı virüs öldürücü özelliğe sahip, bir kısmı da bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Hepatitte bitkisel tedavide kullanılan en önemli 3 madde lavanta, kekik ve meyan kökü, ancak bunların tek başına yetmeyeceğini vurgulamakta fayda var. Lavanta saplarında ve yapraklarında bulunan bazı maddeler virüs üremesini engellerler. Yine lavantanın yapraklarında bulunan ursolik asit in çok güçlü yangı giderici etkisi var. Ağırlıklı olarak çiçeklerinde bulunan cineol ise karaciğeri koruyucu etkiye sahip. Meyan kökünün hem virüs öldürücü, hem yangı giderici hem de kan ve dokulardaki interferon düzeyini artırıcı etkileri mevcut ancak doktor kontrolünde kullanılması gereken bir bitki. Kekik, çok güçlü virüs öldürücü özelliği olan bir başka madde. Etken maddeler en yüksek oranda bitkinin 'esansiyel uçucu yağ' formatında bulunur bu nedenle tedavide çay yerine bu formatlar kullanılmalı. Bunların da yine doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor.

Hepatit tedavisinde besinlerden de faydalanılır, bu konuda en kıymetli gıdalardan biri kereviz. Kerevizin sirozu önleyici etkisi de var. Karaciğer metabilizmasını dengeleyen, bu organın sağlıklı çalışmasını sağlayan ve karaciğer hücrelerinin yenilenmesini sağlayan bir besin. Kürler halinde uygulanmalıdır, benim de hastalarımda kullandığım tablet formları da mevcuttur. Enginar, hepatitte ve birçok diğer karaciğer hastalığında yüzyıllardır şifa amaçlı kullanılan diğer bir sebze. Doğadan bilinçle faydalanın, sağlıkla kalın.
Dr. ELİF GÜVELOĞLU