KAN DOLAŞIMI GÜÇLENDİRME-ELİF GÜVELOĞLU

Modern çağ insanının en önemli sorunlarından biri de hareketsizlik ve buna bağlı kan dolaşımı problemleri. Vücudumuz hareket etmek üzere programlanmış bir makine ve bunun tersini yaptığımızda kan dolaşımında durağanlık ve buna bağlı olarak da tüm organ fonksiyonlarımızda azalma meydana gelir. Yeterli ve dinamik bir kan dolaşımına sahip değilsek, cildimiz kurur, saçlarımız dökülmeye başlar, hafıza ve konsantrasyon problemleri olur, hatta sebepsiz baş ağrıları ile boğuşmak zorunda kalabiliriz. Tüm vücudumuzun yükünü çeken bacaklarda da varisler meydana gelebilir, selülit gibi estetik problemler oluşur. Yalnızca bununla da kalmaz, iç organlarımızda da hasarlar ve erken yaşlanmalar, hatta fonksiyon kayıpları başlar, başta böbrekler olmak üzere. Kan dolaşımını güçlü tutmanın en basit yolu, hareketli yaşam tarzı ve düzenli egzersiz elbette ancak dolaşımınızı destekleyecek bitkisel ürünler de yok değil, işte en etkililerinden bazıları.

BİBERİYE (ROSMARİNUS)
Tansiyon probleminiz yoksa günde 2 fincan çay olarak tüketebilirsiniz bu eşsiz bitkiyi. Mükemmel bir kan dolaşımı uyarıcısı ve damar açıcısı. Kalp damar tıkanıklıkları gibi ciddi problemlerden sellülit gibi estetik problemlere kadar kullanım alanı mevcut. Sellülit sorununda benim yıllardır hem masaj yağları içinde hem de çay şeklinde kullandırıp çok da iyi sonuçlar elde ettiğim bir bitkisel destek.

E VİTAMİNİ
Bu vitamin kuvvetli antioksidan özelliği ile damarları oksijen yan ürünlerinin hasarından koruyor. Damar duvarında birikmiş yağların oksitlenmesini yani damar tıkanıklığını da önleyici etkisi var. Vücudumuzu bu vitaminle doyurmak istiyorsak yağımızı iyi seçmeliyiz. Tereyağı bu konuda en zengin yağlardan, tereyağının zararlı olduğu görüşü ise tam bir safsata. Bitkisel yağlardan da işlem görmemiş, soğuk pres yöntemiyle elde edilenlerin hemen hepsi bu vitamini bolca içerirler, başta sızma zeytinyağı olmak üzere. Yumurta sarısı, susam, ceviz ve balık diğer önemli kaynaklar.

GİNKGO BİLOBA
Bu ağaç türünün kurutulmuş yapraklarının kan dolaşımını artırıcı etkileri var. Kılcal damarları güçlendirir. Bu etkilerini içeriğindeki flavonoidlere ve terpenoidlere borçlu. Bu etkilerine pıhtılaşmayı önleyici etkileri de eklenince iyi bir kan dolaşımı için mükemmel bir destek olduğunu söyleyebilirim. Kanda pıhtılaşmanın arttığı bir durum olan doğum kontrol hapı kullanımı sırasında destek olarak alınması oldukça faydalı olur.

ÜZÜM VE NAR ÇEKİRDEĞİ
Her iki meyvenin de çekirdeğinde damar koruyucu çok önemli maddeler var. Hem kan dolaşımını canlandırırlar hem de damar etrafındaki destek bağ dokusunu güçlendirirler. Ülkemizde nar bolca mevcut, tam da mevsimi, çekirdeklerini iyice çiğneyerek tüketin, günde yarım nar bile yeterli, bedenimiz o kadar tutumlu ki. Üzüme gelince, kışın her gün küçük bir avuç siyah çekirdekli üzüm tüketin diyorum ısrarla. Ayrıca üzüm çekirdeği yağı ve nar çekirdeği yağını az miktarda salatalarınıza da ekleyebilirsiniz. Doğaya güvenin.