KANSIZLIK DOĞAL TEDAVI-ELİF GÜVELOĞLU

Özellikle Kadınlar arasında oldukça yaygın olan Kansızlık hakkındaki bu yazıyı
Tüm Kadınlar Dikkatli Okumalı!!

Tıp dilinde 'anemi' diye tabir edilen kansızlık, halk Elif Güveloğluarasında az yemekten, yeterli demir içeren gıda almamaktan kaynaklanıyor gibi bilinse de gerçek hiç de öyle değil.

Çok iyi yiyen hatta şişman insanlarda da sıkça gördüğümüz bir sorun bu ve yediğinizin miktarı değil içeriği önemli kansızlıktan korunmak için. Bir de şunun üzerine basmak istiyorum, kansızlığın tek nedeni demir eksikliği değil. Vitamin eksiklikleri kansızlık yapabiliyor, özellikle de B12 vitamini eksikliği.

Nasıl beslenmeliyiz de kansızlıktan korunmalıyız? Vücudun kan yapımında kullandığı en önemli iki madde demir ve B12 vitamini. Bu maddeleri düzenli olarak almak gerekir.

Demir, kana kırmızı rengini veren 'hemoglobin' adlı maddenin yapısında yer alır, görevi hücrelere oksijen taşımak, karbondioksiti de onlardan uzaklaştırmaktır. Ayrıca enerji üretimi için gereklidir. Eksikliğinde kansızlık ve buna bağlı soluk cilt, halsizlik, yorgunluk, enerji azlığı, soğuğa dayanıksızlık, iştahsızlık, çarpıntı, mide bulantısı görülebilir.

Demir, hayvansal gıdaların çoğunda var, kırmızı ve beyaz et, yumurta, kabuklu tahıllar, baklagiller, kayısı, dereotu, susam, üzüm, pekmez ve domates önemli demir kaynakları. Ispanak zannedildiği kadar iyi bir demir kaynağı değil, çünkü içerdiği fitik asit demirin biyoyararlanımını azaltıyor. Demirin hayvansal kaynaklardan alınması daha etkili çünkü emilim daha yüksek. Ayrıca demiri C vitamini ile birlikte almak emilimini artırıyor.

ARI POLENİ ÇOK FAYDALI

B12 vitamini ise kan yapımında kullanılan en önemli vitamin. Esas olarak sağlıklı sinir sistemi için elzem olan bu vitaminin gebelikte eksik alınması bebekte sinir sisteminde sakatlık dahi yapabiliyor.

Neredeyse yalnızca hayvansal gıdalarda bulunan bu madde Shitake mantarı gibi bazı özel bitkilerde de var. Karaciğer, dana yüreği, kuzu böbreği, sığır eti, balık, peynir, süt, tavuk ve hindide, somon ve ton balığı gibi yağlı balıklarda, yumurtada ve peynirde bolca bulunuyor.

Yumurta ve süt bile tüketmeyen katı vejeteryansanız mutlaka kan B12 vitamini düzeyine baktırmanız gerekir. Eksikliğinde kansızlık yanı sıra saç ve cilt sorunları, sinirlilik, kabızlık, enerji azlığı, yorgunluk görülebiliyor.

Bir de şöyle ilginç bir özelliği var bu vitaminin, mideden emilebilmesi için özel bazı taşıyıcılara ihtiyaç duyuyor ve bazı özel hastalıklarda bu taşıyıcılarda sorun olabiliyor. Bu durumda ağızdan ne kadar B12 vitamini alırsanız alın kana geçmiyor ve eksiklik belirtileri oluşabiliyor. Bu durumlarda iğne olarak veriyoruz. O yüzden, kansızlık tespit edildiğinde hemen demir haplarına saldırmamak gerekiyor.

Kan yapımında çok elzem olan diğer bir madde de folik asit. Gıda işlemlerine çok duyarlı, doğal işlenmemiş gıdalardan alınması gerekiyor. Formül 'yeşil' renkte: En bol yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor. Zaten ismini de Latince'de 'yeşil yaprak' anlamına gelen 'folium' sözcüğünden alıyor.

Kan yapımı yanı sıra hücre büyüme ve yenilenmesi için zorunlu bir madde olduğu için çocuklarda, hamilelerde ve sedef gibi kronik cilt hastalıklarında düzenli alımı çok önemli. Bu maddenin de hamilelikte eksikliği sakat doğumlara yol açabiliyor. Birçok sorunda olduğu gibi kansızlıkta da hemen ilaçlara saldırmayın, kendinizi doğaya emanet edin. Sağlıkla kalın...