KORUNMAK YUMURTALIKLARI TEMBELLEŞTİRİR Mİ?

20'li yaşlarda cinsel ilişkiye girerken korunmak ve anneliği ertelemek uygun. Ancak anne adayının yaşı 35 civarındaysa vakit kaybedilmemeli. Çünkü kadının yumurta sayısında düşüş ve kalitesinde değişiklik olabiliyor

1 yıldır korunuyoruz; yumurtam tembelleşir mi?

1 yıllık evliyiz ve korunuyoruz. 1 yıl daha korunmak istiyoruz. Uzun süre korunmamız daha sonra çocuk yapmamıza engel olur ya da zorlaştırır mı? Yumurtamın tembelleşmesi mümkün mü?

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY
Bu sorunuza cevap verebilmek için sizin hakkınızda bilmemiz gereken şeyler var. Eğer 20 yaşında iseniz önünüzde beklemek için uzun bir süre var. 1 sene, 3 sene ve belki daha da fazla. Ama yaşınız 35 civarında ise ve bebek düşünüyorsanız hiç beklememeniz bence daha uygun. Yaş ilerledikçe yumurtalıkların rezervi (yani içindeki yumurtaların sayısı) azaldığı gibi yumurtaların kalitesinde de değişiklikler oluyor. Ayrıca 35 yaş üzerindeki gebeliklerde bebekte genetik bozuklukların görülme oranında da bir artış başlıyor. Bu anlattıklarımdan 35 yaşında gebe kalınmaz veya kalınırsa çocukta anomali oranı mutlak artar diye bir sonuç çıkarmayın. Ben ideal olan yaşı anlatmaya çalıştım. Pekala ileri yaşlarda da gebe kalınıp belirli kontrolleri ve testleri yaptırarak normal, sağlıklı bebekler doğurulabilir.