İdeal Güzellik Nasıl Hesaplanır

Matematikçiler tarafından evrendeki en güzel sayı olarak kabul ediliyor 1,6180339887… Tabii güzelliğin sırrı da bu sayıda yani fi sayısında… Bu haftaki Aktüel, ideal güzelliğin sırrı ’Altın Oranı’ anlatıyor.

Yunan matematikçi Öklid tarafından M.Ö. 300’lü yıllarda bulunduğu düşünülen Altın Oran yani Fi sayısı 1,6180339887… matematikçiler tarafından evrendeki en güzel sayı olarak kabul ediliyor. Doğanın temel yapı taşı, kainatın dengesi olduğunu iddia edenler dahi bulunuyor bu sayının. Aktüel de bu haftaki sayısında ’Altın Oran’ı ele alıyor. Yani insanların ideal güzelliğin sırrının saklı olduğu oranı… Altın Oran’a göre bir insanın ’alt yüzü’nün yüksekliğinin (burun kanatlarının başladığı noktayla çene kemiğinin bittiği nokta arasındaki mesafe), ’üst yüzü’nün (burun kanatlarının başladığı nokta ile iki kaş arasındaki nokta arasındaki mesafe) yüksekliğinden fazla olması gerekiyor. Estetikçiler ideal yüz güzelliğinin şifresini de veriyor: Üst yüzün oranı 2’yse, alt yüz 3 olmalı. Pek çok ünlü, işte bu orana yani Altın Oran’a sahip olmak için estetikçilerin yolunu tutuyor. Türkiye’de de o ilahi güzelliği estetisyen Dr. Teoman Doğan vadediyor. Dr. Doğan, dünyada doğal bir ’ Altın Oran’a sahip olan şanslı insanların ise David Beckham ve Charlize Theron olduğunu söylüyor. Türkiye’de ise dünyanın en güzel kadınlarından biri bulunuyor: Hülya Koçyiğit. Kemik yapısı bakımından mükemmel hatlara sahip olan Koçyiğit’i, Nefise Karatay ve Merve İldeniz izliyor.

Nasıl hesaplanıyor?

Yüzünün Altın Oran’a ne kadar uyduğunun öğrenmek isteyenlerin profilden çekilmiş fotoğrafının üzerine ’Frankfurt Horizontalı’ isimli düzlemi yerleştirmesi gerekiyor. İşe, göz-kulak deliğinin üst sınırından geçen bir çizgi çizerek başlamak mümkün. Sonra biri burun kanatlarının altından, diğeri çene altından geçen iki çizgi daha eklemek gerekiyor. Aradaki mesafe, sahibinin ’alt yüz’ yüksekliğini belirliyor. Burun kanatları ile kaşların ortasından geçen çizgi ise ’orta yüz’ yüksekliğini oluşturuyor. Altın Oran’a göre alt yüz yüksekliğinin, üst yüz yüksekliğinden daha fazla olması gerekiyor. Burnun başlama ve bitiş yüksekliğinin ideal ölçüsü de 2/3’ü olmalı. Kadınların burun ucu açısı için belirtilen değer 105 ile 115 arasında bir derece. İdeal burun başlama noktasının ise karşıya bakıldığında, göz bebeğiyle kirpiklerin arasına denk gelmesi gerekiyor.