Yumurtalık Kistleri ve Tedavisinde İzlenmesi Gereken Yollar

Yumurtalıklar bir çift kadın üreme sistemi organıdır. Rahmin çevresindedir. Yumurtalıklar yumurta ve kadın hormonu üretirler. Hormonlar belirli hücreleri ve organların işlevini kontrol eden kimyasal maddelerdir.

Kadının adet döngüsü boyunca yumurta yumurtalıkta her ay büyür. Bu küçük kese içinde bir folikül yetişir. Yumurtalıklar kadın hormonlarının (östrojen ve progesteron) ana kaynağıdır.

Bu hormonlar göğüslerin ve saçın büyümesini, vücut şeklini, adet döngüsünü ve hamileliği etkiler. Kistler herhangi bir bölgede gelişebilir. Yumurtalıkların üzerinde oluşursa yumurtalık kistidir. Genelde adet döngüsü sırasında oluşurlar. 2 türü vardır.

Folikül kistleri, korpus luteum kistleri. Folikül kistleri, yumurta kesesi açık,serbest olduğunda kist oluşabilir. Korpus luteum kistleri, folikül kistlerin aksine bu tür kistler genellikle ağrılıdırlar.

Endometriozis adı verilen durum yumurtalıklar içinde oluştuğunda burada içi koyu kahverengi, eskimiş kan dolu, sıvı çikolatayı andıran görünümde bir sıvı içeren kistik oluşumlar meydana gelebilir.

Belirtileri, basınç, şişme, karın ağrısı, pelvik ağrı, alt sırt ve uylukta ağrı, sık idrara çıkma, cinsel ilişki sırasında ağrı, kilo, adet ağrıları, anormal kanama, bulantı, kusma, meme hassasiyeti.

Kistler, ultrason, gebelik testi, hormon seviyesi testi, kan testi ile tespit edilebilir.

Doktor tedavisi şarttır. 2 ana ameliyat türü vardır. Ameliyatla kist alınır. Zararsız kistler için ve tehlikeli kanser boyutundaki kistler için. Doğum kontrol hapları da tavsiye edilir. Yumurtalık kistleri önlenemez. Fakat kendiliğinden kaybolabilir ve kansere yol açmaz.